Home

Nieuws

'ID-pas plukkers onnodig met Fair Produce'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twijfel of invoering van speciale identiteitspassen (ID12) in de champignonsector door gaat, nu het sectorinitiatief Fair Produce zo succesvol is.

Dat zei hij tijdens een debat over arbeidsmigranten in de Tweede Kamer.
ID12 is de Nederlandse variant van de Scandinavische identiteitspas voor arbeidsmigranten, die op een eenvoudige manier inzicht verschaft over wie er op een bepaalde werkplek werkt. Het systeem maakt zwartwerk moeilijker en versterkt het toezicht.
Het ministerie is in overleg met de champignonsector over invoering van ID12. "Dit vergt veel tijd, overleg en energie. Het is de vraag of  de kosten van ID12 straks opwegen tegen de opbrengsten, zeker nu Fair Produce zo succesvol is", zegt Asscher in reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.
Asscher is positief over Fair Produce en zegt dat de overheid supermarkten ook stimuleert om producten in te kopen met dit keurmerk, zeker nu het keurmerk zich uitbreidt naar andere sectoren. "We zullen hier in overleggen met LTO en CBL opnieuw de aandacht op vestigen", aldus Asscher.

Of registreer je om te kunnen reageren.