Home

Nieuws laatste update:24 mrt 2015

Garantiefonds EU voor investering agrosector

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank stellen een garantiefonds in om de agrarische sector en de economie op het platteland verder te ondersteunen. Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) en vice-president van de Europese Investerings Bank (EIB) Wilhelm Molterer presenteerden het plan maandag in Brussel.

Het Nederlandse ministerie zegt dat de regeling ook toegankelijk wordt voor Nederlandse boeren. Hoe en wanneer dit kan is nog niet bekend.

Met het garantiefonds wil de EU de economie op het platteland een ondersteuning geven. "De economische ontwikkelingen in de EU blijven achter. De werkloosheid is met 11 procent nog altijd hoog, met name op het platteland. Als we zien dat er in Europa 25 miljoen boeren actief zijn en 46 miljoen mensen werkzaam zijn in de voedselketen, is het van groot belang om deze steunen", aldus Hogan.

Meer aandacht voor agro-industrie

Molterer erkent dat de agro-industrie lange tijd minder aandacht heeft gehad. Dat moet veranderen, vindt hij. "We zien dat er in de Europese landbouwsector minder wordt geïnvesteerd in deze sector dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Azië. Daardoor verslechtert ook de concurrentiepositie van de Europese landbouw. We raken de voorsprong langzaam kwijt", zegt Molterer.

Makkelijker lenen bij reguliere banken

Via het garantiefonds van de EIB moeten boeren gestimuleerd worden weer te gaan investeren, omdat ze met behulp van het garantiefonds makkelijker toegang kunnen krijgen tot leningen bij reguliere banken. De uitvoering van het garantiefonds wordt uitgevoerd door Credit Agricole. EIB kan dat zelf niet en bovendien is het volgens Molterer van belang dat er kennis is van de agrarische sector bij de uitvoerende bank.

Hogan is groot voorstander van het garantiefonds. "Hiermee kunnen we van de €1 die we uitgeven in het plattelandsontwikkelingsprogramma €2 of misschien €3 maken", zegt hij.

Steun voor jonge boeren

Het garantiefonds is bestemd voor boeren die willen investeren, maar ook om ondersteuning te bieden aan onderzoek en innovatie in de agrarische sector.
Voor jonge boeren komt een bijzondere regeling in het kader van het garantiefonds om deze groep extra te ondersteunen.

LTO Nederland positief over regeling

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat is positief over de regeling. Hij verwacht niet dat het tot wonderen zal leiden, maar dat het zeker verlichting kan bieden aan boeren die willen investeren. LTO roept banken ook op om gebruik te maken van de mogelijkheden die de EIB biedt. De garantstellingen kunnen ingezet worden voor innovatieve investeringen, maar Hogan heeft hier weinig beperkingen aan gesteld, zodat zoveel mogelijk boeren er gebruik van kunnen maken, concludeert LTO.
De verwachting is dat de regeling in de loop van het jaar beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.