Home

Nieuws 3 reacties

'GMO-investering op teeltbedrijf afbouwen'

Inzet van GMO-geld op individuele bedrijven heeft nadelen boven de collectieve inzet voor de afzetorganisatie.

Het geld kan daardoor beter niet ingezet worden op individuele bedrijven. Dat is een advies van Wageningen Universiteit na onderzoek naar de inzet van GMO en de knelpunten in Noord-Europese landen.

GMO-inzet op individuele bedrijven zorgt voor onzekerheid. Wat gebeurt er met de investering als bedrijven failliet gaan? Bovendien leidt die inzet tot concurrentie tussen leden en tot shop-gedrag van telers.

De schaalgrootte van de bedrijven in Noord-Europa leidt er bovendien toe dat de organisatiegraad in Nederland terugloopt. Deze grote bedrijven willen in toenemende mate zelf de afzet doen. Dit strookt niet goed met de GMO-voorwaarden, al reiken de onderzoekers hiervoor geen oplossingen aan.

Wageningen Universiteit deed onderzoek naar de GMO-toepassing in Noord-Europa in opdracht van de Nederlandse overheid. Recent maakte staatssecretaris Sharon Dijksma al bekend dat ze voorstellen gaat doen voor versimpeling. Die voorstellen zijn gebaseerd op het onderzoek van Wageningen Universiteit. De onderzoekers doen daarin een reeks voorstellen.

Zo zou de EU niet langer een lijst van toegestane milieumaatregelen moeten afgeven, maar een lijst met niet-toegestane maatregelen. Dat leidt tot meer innovatie. Ook komt samenwerking tussen telers uit verschillende landen in één afzetorganisatie niet goed van de grond. Om de extra kosten van overhead te compenseren zouden deze organisatie meer steun moeten ontvangen.

Laatste reacties

  • amm van kessel

    Ze leren het ook nooit af met die subsidies. er is toch geen onderzoek voor nodig om vast te stellen dat bijna al dat subsidie geld verkeerd terecht komt. Wat verplicht is moeten we allemaal gaan doen, dus daar hoef je geen subsidie voor te geven en wat goed is gaat er toch wel komen dus daar is ook geen subsidie voor nodig. Het ware beter om te onderzoeken wie er uiteindelijk beter van wordt van al die subsidies en wie er vaak de dupe van worden als collega's, en soms ook gelukszoekers, uit grote potten geld kunnen graaien.

  • P.N. Slagter

    Gister waren we nog op de inspiratiedag vollegronds groente in het zelfde Wageningen. Daar hadden we het weer oa over het verkopen onder kostprijs. Gmo is zo'n instrument dat verkopen onder kostprijs stimuleert. En de sector maar de schuld geven aan de supermarkten! Wij geven ons product zelf weg mede door deze klote subsidie. Helaas gaan we gewoon door met ons zelf belachelijk maken. gr Ton Slagter bloemkool teler te lutjebroek.

  • J.P.H. van Enckevort

    Fijn om te horen dat ik niet de enige tegenstander van het GMO circus ben. Is alleen maar goed voor het instant houden van zaken die niet noodzakelijk zijn of ter ere van de subsidie worden uitgevonden

Of registreer je om te kunnen reageren.