Home

Nieuws

Dijksma voelt niet voor Belgisch systeem interventie

Staatssecretaris Sharon Dijksma is geen voorstander van een blijvend interventiesysteem, zoals in België.

Tijdens een algemeen overleg waarvan een verslag is gepubliceerd zegt ze: "Wij zijn niet bezig met maatregelen die continu openstaan. Het Belgische model leidt heel snel tot doordraaien van goede producten. Ethisch gezien vind ik dat geen fraaie lijn."

Nederland heeft interventie in de ijskast staan. Die maatregel kan bij crises, zoals de afgelopen maanden na de Russische boycot, ingezet worden. Nederland kiest voor het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten en het toestaan van marktafspraken als crisismaatregelen. Dat die marktafspraken niet worden toegestaan door de Europese Commissie, verandert de mening niet van Dijksma over interventie van groente en fruit.  "Wij moeten dus nieuwe markten zoeken. Natuurlijk hebben wij bij een zogenaamde normale crisis ook interventie maatregelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.