Home

Nieuws

Bedrijf teler wankelt door boete inspectie

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant handhaaft de boete van de arbeidsinspectie van ruim twee ton, terwijl die mogelijk het voortbestaan van het teeltbedrijf in gevaar brengt.

De rechter acht de financiële problemen van het vollegrondsbedrijf niet bewezen.

Het teeltbedrijf heeft op vrijwel alle punten van de boete beroep aangetekend. De teler ontkent de medewerkers onder te betalen. Uit het onderzoek na een bedrijfsbezoek eind 2012 kwam een netto uurloon van 6 euro per uur. De inspectie rekent dat om naar brutoloonhoogte en constateerde onderbetaling.

De argumenten van de teler hielden geen stand voor de rechtbank, ook niet voor wat betreft de uitbetaling van vakantiegeld. Die zou bij einde dienstverband inbaar zijn door de werknemers, maar ook hier acht de rechter een overtreding bewezen. Ook door de teler aangehaalde onjuistheden in het boeterapport, zo waren verklaringen van Poolse medewerkers woordelijk hetzelfde, liet de rechter buiten beschouwing.

Het gaat om boetes wegens onderbetaling en ontbreken van tewerkstellingsvergunningen. Aan de teler is een betalingsregeling aangeboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.