Home

Nieuws

Tuinbouwcoöperaties blijven achter

De grootste klassieke tuinbouwcoöperaties in Europa (zoals Coforta) groeien niet meer. Dat blijkt uit onderzoek van CopaCogeca onder de honderd grootste coöperaties in land- en tuinbouw.

Gemiddeld groeien de coöperaties over alle sectoren met 14 procent (tussen 2012 en 2013). Bij de tien grootste Europese tuinbouwcoöperaties is die groei niet zichtbaar.

Coforta is de grootste Europese groente- en fruitcoöperatie, blijkt uit dat onderzoek 'Development of agricultural cooperaties in the EU 2014', maar de omzet brokkelde af in 2012 en 2013. Daarbij gaan de onderzoekers uit van de totale omzet en niet alleen de ledenomzet. Grote afzetpartijen als Univeg of Total Produce zijn geen coöperatie en niet opgenomen in deze lijst.

De grootste tuinbouwcoöperatie is FloraHolland met 4,3 miljard euro omzet. De tweede plaats is ingenomen door het Duitse Landgard met twee miljard euro omzet. Landgard zet dat om met bloemen, planten en groente en fruit. Op de derde plaats staat Coforta met circa 1,3 miljard euro in 2013 (tegen 1,8 miljard in 2011).  Op plaats zeven en acht staan ZON en Belorta met iets meer dan 350 miljoen euro.

In de top tien staan verder Anecoop uit Spanje en vier Italiaanse coöperaties (Apo Conerpo, Conserve Italia, Consorzio Melinda en Agrintesa). Opvallend is het ontbreken in de lijst van grote coöperaties uit Frankrijk en Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.