Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank: Tuinders werken te hard

Tuinders werken te veel op hun eigen bedrijf en zouden meer moeten studeren en netwerken.

Een tuinder moet niet alles zelf willen doen, maar competentie inhuren of zich bijscholen. Dat zegt Ruud Pauwe, sectormanager tuinbouw van Rabobank Nederland.

Hij deed onderzoek naar de slagingskans van een bedrijfsovername. Minder bedrijfservaring en een periode buiten het bedrijf werken lijken bij te dragen op een hogere kans op succes. Flexibiliteit en omgevingsbewustzijn dragen ook bij aan een slagingskans van een bedrijfsovername, zegt hij in het blad Boerderij Vandaag.

De belangrijkste reden om een bedrijf niet over te nemen, lijkt het inkomen op het boerenerf te zijn. Men kiest voor een beter betaalde baan, of een baan die in verhouding tot de arbeid meer oplevert. Door het te kort aan bedrijfsovernames vergrijst de agrarische sector. De gemiddelde leeftijd van de agrarische ondernemer is 52.

Eén reactie

  • J.A. Stouten

    beter betaalde banen zijn tegenwoordig denk ik ook niet voor het opscheppen,en 70 uur per week werken doen we ook al lang niet meer,misschien is het gras bij een ander altijd groener,manieren om kennis te krijgen zijn er ook genoeg als je wilt,maar je moet wel wat in het vak zien,het blijft een prachtig vak,eigenlijk een manier van leven.en uitdagingen zijn er nog genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.