Home

Nieuws

Overheid verloor €200 miljoen aan garantstellingen mkb

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren €200 miljoen garantstellingen verloren bij financiering van het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Er zijn bij de financiering in het mkb de laatste jaren grote klappen gevallen. Bij de overheid ging het om €200 miljoen dat bijgelegd moest worden, bij banken zijn de verliezen nog groter", aldus Kamp. Dat verklaart volgens de minister dat banken op dit moment zeer terughoudend zijn bij het verlenen van kredieten aan het mkb.
Door extra inzet van de overheid door bijvoorbeeld het verruimen van de garantieregeling, verbetering van de kennis bij bedrijven over financiering en verbetering van de inzichtelijkheid van de financiële positie van het mkb, is de situatie volgens Kamp nu wel verbeterd.

"Het percentage afgewezen kredietaanvragen is gedaald van 49 naar 45 procent", aldus Kamp.
De kredietverlening aan het mkb verloopt in Nederland moeizamer dan in het buitenland. Dat komt volgens Kamp omdat de financiële positie van het Nederlandse mkb slechter is dan van het kleinbedrijf in het buitenland, omdat het herstel van de binnenlandse vraag in Nederland langzamer herstelt dan in andere EU-landen. "Maar we zien dat deze binnenlandse vraag nu ook toe neemt", aldus Kamp.

Of registreer je om te kunnen reageren.