Home

Nieuws

Geen extra quotum interventie tomaat en paprika

De Europese Commissie wil extra niet benutte interventieruimte na de Ruslandboycot niet alsnog aan lidstaten toewijzen.

Nederland had de 3.000 ton extra interventiemogelijkheden, uit de eerste opkoopregeling, achter de hand willen houden voor de start van het tomaten- en paprikaseizoen. Andere landen hebben die wens overigens ook geuit. De Europese Commissie stelt echter dat de 3.000 ton voor een eerste crisisaanpak bedoeld was.

Vooralsnog oordeelt de commissie dat geen sprake meer is van een crisismarkt, maar van hooguit een lastige markt. Dat concludeert de commissie uit prijsontwikkelingen binnen de EU en door de opening van derde markten die de Russische markt moeten compenseren.

Nederland heeft overigens interventiemogelijkheden voor glasgroenten tot 30 juni. Om het opkoopprogramma, het vangnet voor de glasgroentesector, ook echt in stand te houden, krijgt de glasgroentesector namelijk een opkoopquotum van 12.325 ton toebedeeld. Voor appels en peren is overigens 9700 ton voor de opkoopregeling ingetekend, minder dus dan voor glasgroente.

In de eerste zes weken van dit jaar heeft Nederland overigens geen partijen aangemeld bij Brussel voor de opkoopregeling. Ook geen wortelen. Nederland had voor dit product ook een opkoopquotum apart gezet. Als dat quotum niet gebruikt wordt, kan het aan andere producten worden besteed. Ook staat de klassieke interventieregeling via GMO open voor GMO-erkende telersverenigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.