Home

Nieuws

Europol vindt duizenden tonnen nepvoedsel

De Europese politieorganisatie Europol heeft in 47 landen duizenden tonnen nep- en illegaal eten en drinken in beslag genomen.

Ook de Nederlandse diensten waren betrokken bij 'Operatie Opson IV'. Onder de gevonden illegale producten zijn boter, eieren, mozzarellakaas en aardbeien.
Volgens Europol zijn de producten gevaarlijk voor de gezondheid. Voor een deel betreft het producten die goedkoop over de datum zijn ingekocht om ze met een nieuwe, aantrekkelijke houdbaarheidsdatum duurder door te verkopen. De producten zijn volgens Europol vaak een gevaar voor de gezondheid. De meeste misstanden betreffen illegale stokerijen voor alcoholische dranken, onder meer in het Verenigd Koninkrijk.
In de Zuid-Italiaanse plaats Salerno vond de 'carabinieri' bij een kaasfabriek een grote hoeveelheid wrongel uit Oost-Europa die net als enkele andere zuivelproducten in de fabriek over datum was en niet correct is opgeslagen. Op de fabriek was veel citroenzuur en natriumhypochloriet voorhanden, wat suggereert dat de producten zo behandeld worden dat ze uiteindelijk door kon gaan voor verse mozzarella.
In Spanje werd laagwaardige koffie met het hoogwaardige label 'arabica' gevonden. In Frankrijk vond de politie op de luchthaven Charles de Gaulle 4.000 kg illegaal geïmporteerde aardbeien en 10 kg kaviaar. In België werden in de haven van Zeebrugge en op de luchthaven Zaventem voedselsupplementen gevonden met een hoog kwikgehalte, vermoedelijk gewonnen uit Chinese medicijnen.
Verder troffen autoriteiten onder meer 85 ton ongeïnspecteerd vlees aan in Thailand, hield de politie in Wit-Rusland een vrachtwagen aan met 8.500 kg eieren waarvoor de kwaliteitscertificaten zijn vervalst en werd in Egypte 35 ton nepboter gevonden. Volgens actiegroep Foodwatch bewijzen de schandalen preventief te gaan bestrijden, door elke schakel in de voedselketen verantwoordelijk te maken voor wat door zijn handen gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.