Home

Nieuws

Dijksma blijft hameren op ingrijpen tomatenmarkt

Nederland legt zich niet neer bij voorwaarden van de Europese Commissie waaronder telersverenigingen samen productie mogen beperken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma kan zich niet vinden in de uitleg van de Europese Commissie dat de opkoopregeling al een voldoende bodem in de markt heeft gelegd voor paprika en tomaat.

Extra marktafspraken zijn onder voorwaarden wettelijk wel toegestaan, maar alleen als laatste redmiddel. Volgens de commissie is die fase nog niet aangebroken. Dijksma heeft in de raad van landbouwministers eind januari uitgesproken tegen die uitleg te zijn en vroeg de Europese Commissie de richtsnoeren te publiceren.

Een deel van die voorwaarden zijn overigens al bekend. Nederland zit met het probleem dat aanbodbeperking 'als laatste redmiddel' alleen mag worden afgesproken tussen GMO-erkende telersverenigingen. De Nederlandse marktleider Harvest House is al niet erkend, wat het lastig maakt tot marktafspraken te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.