Home

Nieuws

Zuivelman invloedrijkst in agrosector vóór Raboman

Topman Roelof Joosten van FrieslandCampina, is op dit moment de invloedrijkste persoon in de agrosector in Nederland. Hij houdt in de Agritop 50 van vakblad Boerderij Ruud Huirne van Rabobank en Albert Jan Maat van LTO Nederland achter zich.

Joosten is meteen ook de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst. Hij dankt zijn positie aan een goede start als nieuwe topman van het belangrijkste agribusinessbedrijf in Nederland, én aan de goede resultaten die de zuivelcoöperatie in het bijna afgelopen moeilijke jaar heeft laten zien. De nummer 1 van vorig jaar, Sharon Dijksma, komt dit jaar niet verder dan een 6de plaats. Vooral omdat ze om politieke redenen verkaste naar een ander ministerie (Infrastructuur en Milieu), maar ook omdat ze de regelgeving in de veehouderij niet echt in de hand kreeg.

Agro-directeur Ruud Huirnevan Rabobank Nederland is opgestoomd naar plaats 2. Huirne zet ieder jaar een beetje meer zijn stempel op het beleid van de belangrijkste financier van de agrarische sector. Zijn invloed wordt groter naarmate de bank meer gaat sturen, wat nu met name te zien is bij zijn rol in de herstructurering van de glastuinbouw in Coalitie HOT.

Martijn van Dam en Willem-Alexander

Opvallende noteringen zijn die voor de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam (nummer 21), die zijn visitekaartje eigenlijk nog moet afgeven, en voor Koning Willem-Alexander. Hij prijkt op plek 10. Hij geeft zijn koningschap invulling als koning-koopman, met talloze handelsdelegaties en bedrijfsbezoeken. Belangrijk voor agrarisch Nederland, dat in nog steeds toenemende mate de exportmarkten weet te vinden.

Tuinbouwmannen

Namen uit de voedingstuinbouw zijn verder Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland op plaats 32, Hans Hoogeveen die als topambtenaar op EZ ook in de Coalitie HOT en in de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een stille, maar machtige kracht is, Syngenta-directeur Michaël Kester op 37 en topman Hein Deprez van groentehandels- en verwerkingsconcern Greenyard Foods/Univeg op plaats 44.

Bekijk de complete AgriTop 50 op Boerderij.nl en lees meer over de lijst in de januari-editie van Boerderij Ambitie (nummer 1)

Of registreer je om te kunnen reageren.