Home

Nieuws

Strengere residu-eis AGF; meer overschrijding

Op groente en fruit vond de NVWA de afgelopen twee jaar meer overschrijdingen van residu-eisen, voor een belangrijk deel van Nederlandse herkomst, maar ook uit Egypte en Zuid-Afrika.

Vorig jaar werd in ruim 1500 Nederlandse monsters 1,2 procent overschrijding gemeld (over de voorgaande twee jaar), dit jaar meldt de NVWA een percentage van 2,2 procent over zo'n zelfde periode. De overschrijdingen zijn deels het gevolg van strengere regelgeving, laat de dienst weten. In spinazie en uien werden meer overtredingen gevonden, in sla juist minder, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de NVWA. Bij de overige producten zijn geen noemenswaardige stijgingen gevonden.

Dat andere landen in het onderzoek beter lijken te scoren, is een verkeerde conclusie. De NVWA controleert relatief meer Nederlands product, maar bouwt die controle op Nederlands product af om meer risicogestuurd te controleren op producten van buiten de EU. Dat toont aan dat Nederlandse telers op de goede weg zijn.

Supermarkten hebben gemiddeld de laagste percentages overschrijdingen (2,2 procent), gevolgd door grote groothandels (2,7 procent) en kleine groothandels (3,2 procent).

De meeste overschrijdingen werden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, Dominicaanse Republiek, Suriname, Colombia en Egypte. Toch gaan ook deze landen dankzij strenge controles steeds beter aan de EU-eisen voldoen. Bij Chinese pomelo's en bonen uit Kenia bijvoorbeeld was het aantal overschrijdingen zodanig gedaald, dat het speciale strenge EU-controle regime voor deze producten kon worden opgeheven. Per 1 januari 2016 geldt dat ook voor druiven uit Peru.

Of registreer je om te kunnen reageren.