Home

Nieuws

'Rusland weert Turkse tomaten en appels'

Rusland zal vanaf volgende maand de import van Turkse groente en fruit verbieden.

Volgens de Russische krant Moscow Times volgt dat uit een gepubliceerde lijst dinsdag, getekend door premier Medvedev.

Op die lijst staat een reeks groente en fruitproducten, waaronder tomaten, komkommers en appels. Het is een sanctie die al werd aangekondigd door Medvedev, maar de invulling van de zwarte lijst met producten is nu bekend gemaakt. Rusland voert de importstop door als sanctie op het neerhalen van een Russische gevechtsvliegtuig vorige maand aan de Turkse grens.

De stap is opmerkelijk, gezien het belang van de Turkse leveringen aan Russische winkels. Uit gegevens die de Rabobank eerder publiceerde blijkt dat Turkije 45 procent van de tomatenimport van Rusland invult, tegen een Nederlands aandeel van 6 procent. Dit zijn cijfers van voor de boycot. Bij paprika snoepte Turkije al Nederlands aandeel af. Het Nederlandse aandeel daalde van 21 procent in 2007 naar 16 procent in 2012, terwijl het Turkse aandeel groeide van twee procent 2007 naar 7 procent in 2012.

Rusland heeft ook nog altijd een ban op de import van Europese groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.