Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank leent aan Verspillingsfabriek

Rabobank en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben een zogenoemde impactlening verstrekt voor het opzetten van de Verspillingsfabriek in Veghel.

De fabriek is een initiatief van cateraar Hutten en gaat voedsel dat supermarkten niet meer als vers kunnen verkopen, verwerken tot voedingsmiddelen.

Duurzame investeringen

Impactleningen zijn bedoeld voor duurzame investeringen. Voor impactleningen geldt een rentekorting van maximaal 1,2%. Rabobank biedt impactleningen samen met EIB sinds eind november aan en de Verspillingsfabriek is de eerste die wordt verstrekt.

Volgens de Rabobank heeft de Verspillingsfabriek een onderscheidende positieve impact op mens, milieu en maatschappij. "Familiebedrijf Hutten laat zien dat er wel degelijk circulaire oplossingen zijn om voedselverspilling tegen te gaan", aldus directeur Financieren en Risicomanagement Marcel Gerritsen van Rabobank.

€10 miljoen gereserveerd voor impactleningen

Volgens de voorwaarden van een impactlening mogen niet meer dan 3.000 personen in de organisatie werken, het leenbedrag tussen €250.000 en €2,5 miljoen liggen en de totale investeringssom niet meer zijn dan €25 miljoen. De lening heeft een looptijd van 5 tot 10 jaar. In totaal hebben Rabobank en EIB €10 miljoen gereserveerd voor dit type leningen.

Versproducten verwerken tot voedingsmiddelen

De Verspillingsfabriek wordt gevestigd in een 5.000 vierkante meter groot voormalig distributiecentrum van post- en pakketbedrijf DHL. De fabriek gaat straks vlees, brood en andere versproducten die niet meer als vers te verkopen zijn verwerken tot soepen, sauzen, ragouts, smaakstoffen en bindmiddelen voor de voedingsmiddelenindustrie.

Hutten maakte voor de afzet al afspraken met Plus Supermarkten en Sligro Food Group, dat onder meer de Emté-supermarkten bezit. Volgens directeur van Hutten Corien Poederbach kan de fabriek al vroeg in 2016 van start.

Eén reactie

  • C.A. Kranenburg

    Eet smakelijk! Produkten die niet meer vers zijn verwerken... Het moet niet gekker worden. En dan zeker lekker lang houdbaar maken met conserveringsmiddelen. Dat willen supermarkten graag. Lang houdbaar en goedkoop. Gaan ze ons nog wijsmaken dat het gezond is. Mensen wees wijs en eet gezond en vers! En de Rabobank lekker meewerken aan die onzin. Hebben ook lak aan je gezondheid blijkt maar weer!

    Kees Kranenburg
    Huis van de Smaak
    Delfgauw

Of registreer je om te kunnen reageren.