Home

Nieuws

Politieke steun voor kwetsbare telers

De VVD heeft aandacht gevraagd voor de kwetsbare positie van oudere telers en boeren in Limburg. De SP wil dat biologische bedrijven makkelijker grond kunnen pachten van die provincie.

Beide Limburgse partijen stellen – los van elkaar - de achterstand van deze beide type bedrijven aan de orde in vragen aan gedeputeerde staten van Limburg. Biologische tuinders hebben geen pachtmogelijkheden van provinciegronden omdat zij gebonden zijn aan regels. Ze worden daarmee geremd in de ontwikkeling van hun bedrijf. Biologische bedrijven kunnen pas na twee jaren hun producten als biologisch product op de markt afzetten. De tweejarige pacht eindigt op het moment dat het land geschikt is voor biologisch en een verlenging van de pacht is onzeker, schrijft de SP. Die partij wil een aanpassing van de pachtregels.

Volgens de VVD is de groep oudere telers en boeren kwetsbaar. Jonge moderne ondernemers groeien of zoeken juist een lokale niche op. Een groep oudere ondernemers lukt het niet meer aan al deze ontwikkelingen mee te doen. "Deze bedrijven stonden voorheen goed in de markt, maar kunnen  nu de ontwikkelingen niet meer bij kunnen benen. Niet alleen de ontwikkelingen in de markt, maar vaak ook juist de steeds strengere eisen die de overheid aan hun bedrijf stelt", schrijft de VVD.

Deze bedrijven hebben vaak geen opvolger, maar hebben ook niet de mogelijkheid om met het bedrijf te stoppen, omdat de waarde vaak sterk is gedaald. De VVD wil dat Limburg hiervoor beleid ontwikkelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.