Home

Nieuws

Nederland dankt plek EU-ranglijst aan tuinbouw

Nederland handhaaft zich door goede tuinbouwprestaties in een EU-ranglijst van de agrarische sector.

De netto toegevoegde waarde per arbeidskracht in 2015 is in Nederland iets sterker gedaald (-4,7 procent) dan het gemiddelde voor de hele EU-28 (-4,3 procent). De sterke prestaties van de tuinbouw compenseerden voor een belangrijk deel de zwakke prestaties bij veehouderijsectoren en akkerbouw. Daarmee doet Nederland het beter dan Noord-Europese landen als Polen, Duitsland en Denemarken die geen sterke tuinbouw heeft.

De Europese plantaardige productie (akkerbouw, groente, fruit en wijn) bleef in waarde in 2015 relatief gelijk aan 2014. Waardestijging bij verse groente (12 procent) en fruit (7 procent) maakten vrijwel het waardeverlies bij akkerbouwmatige teelten goed. Vooral de waarde van suikerbieten (-26 procent) en mais (-25 procent) drukte de totale Europese plantaardige opbrengsten.

In 2013 had Nederland nog de sterkste inkomensstijging van alle EU-landen. Deze sterke toename werd in 2014 gevolgd door een iets meer dan gemiddelde afname.

Of registreer je om te kunnen reageren.