Home

Nieuws

NVWA moet meer op hygiëne teelt toezien

De Nederlandse voedselautoriteit gaat in 2016 meer toezien op risico's van microbiologische besmetting in groente en fruitproductie.

Dat is het gevolg van een kritisch Europees rapport over de Nederlandse inspectie op deze risico's. In maart dit jaar onderzochten Europese inspecteurs Nederlandse teeltbedrijven van fruit, groente en kiemgroente, maar ook importeurs en verpakkers van zaad voor kiemgroente. De NVWA blijkt Nederlandse teeltbedrijven wel te controleren op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar te weinig op microbiologische risico's. Nu gebeurt dat nog te veel in de groothandel en winkelvloer. Daarmee voldoet Nederland niet aan de Europese regels.

De NVWA laat veel over aan private kwaliteitssystemen als GlobalGap, maar die zal pas medio 2017 alle teeltbedrijven onderzocht hebben op microbiologische risico's. De GlobalGap-eisen worden daarvoor aangepast. De NVWA zal daarom vanaf volgend jaar meer zelf focussen op de bewustwording van telers en risico's op de bedrijven. Hoe strikt die inspectie zal zijn, is niet bekend.

kiemgroente

De NVWA heeft microbiologische controles op kiemgroentebedrijven op orde, maar er is te weinig zicht op de herkomst van zaden, controleren de inspecteurs. Daar moet Nederland verbeteringen doorvoeren. Nederland controleert risicogericht, maar het aantal gevonden besmettingen is laag, oordelen de controleurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.