Home

Nieuws

Keuring plantaardig nog niet naar NVWA

De plantaardige keuringen komen vooralsnog niet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zegt dat in de loop van volgend jaar besloten wordt hoe de keuring en toezicht voor de plantaardige sectoren zal worden ingericht. Hij zegt dat nieuwe Europese regels daarbij ook een rol gaan spelen.

Onduidelijkheid over Europese controleverordening

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de Europese controleverordening er uit gaat zien en of lidstaten daarin de ruimte hebben om keuring en controle privaat te organiseren onder overheidstoezicht. Van Dam zegt dat de trend momenteel is om weer meer in handen van de overheid te leggen. Daarbij komt dat afnemende landen ook meer eisen stellen aan toezicht en keuring. Voor Nederland als exporterend landbouwland is dat een extra overweging keuring en toezicht bij de overheid te leggen.

Discussie over vleesketen is voor Van Dam afgerond

Van Dam zegt dat voor de vleesketen die discussie wat hem betreft is afgerond. De risico's die in het verleden in de vleesketen aan het licht zijn gekomen, zowel bij incidenten als uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, nopen het ministerie de vleeskeuring in elk geval in overheidshand te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.