Home

Nieuws laatste update:15 dec 2015

'Geld weigeren voor EU-groenteregeling geen optie'

Nederland zal de gecombineerde schoolmelk- en schoolfruitregeling alleen gebruiken voor producten zonder toegevoegde suikers of vetten. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) na de goedkeuring door de raad van landbouwministers van de schoolmelk- en schoolfruitregeling. Van Dam stemde tegen de regeling, maar het geld weigeren is geen optie.

Nederland zal wel gebruikmaken van de regeling nu die door de Europese landbouwministers is vastgesteld, maar Nederland zal daarbij de nadruk leggen op gezonde en verse producten.

Een doorn in het oog

Van Dam zei maandag in Brussel dat het besluit van de Europese landbouwministers hem teleurstelde. "Het is heel goed om kinderen te leren gezond te eten, maar dat hoeft de EU niet te regelen. Dat kunnen we best zelf", aldus Van Dam.

Het is Van Dam een doorn in het oog dat de regeling ruimte biedt producten te financieren waar suiker en vet aan wordt toegevoegd. "Bijvoorbeeld chocomel of yogidrink wordt gesubsidieerd met Europees geld. Het is onverantwoordelijk dat je kinderen met belastinggeld gesubsidieerde drankjes geeft, waar bijna net zo veel suiker in zit als in cola."

Programma uitgebreid tot €250 miljoen

De EU begon in 1977 met subsidies aan lidstaten voor melk op school. Daar kwamen later fruit en groenten bij. Het programma wordt vanaf augustus 2017 uitgebreid tot jaarlijks €250 miljoen. In 2011 was dat nog €180 miljoen.

"Wij zullen het geld straks gaan gebruiken voor echt vers fruit, verse groenten en gewone melk", aldus Van Dam. "Dingen die echt gezond zijn voor kinderen en niet producten die misschien de illusie wekken dat ze gezond zijn, maar intussen net zo ongezond zijn als frisdrank. Ik vind het onbegrijpelijk dat Europa doorgaat met het subsidiëren daarvan."

Het geld weigeren is geen optie. "We zouden wel gek zijn als we daar voor onze boeren en fruittelers geen gebruik van zouden maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.