Home

Nieuws

ABN Amro: prijs AGF stijgt in gesloten afzetketens

ABN Amro is opmerkelijk positief over de prijsontwikkeling voor groente en fruit de komende jaren.

Dat komt door een betere waardering van het Nederlandse product door de supermarkten, schrijft de bank in haar traditionele sectorprognose. Duurzaamheid, voedselveiligheid, voedselkwaliteit en betrouwbaarheid spelen een grote rol bij deze waardering. Voor telers uit zich dit in stabielere relaties. Het kunnen leveren van homogeen product door het jaar heen blijkt een belangrijk instrument.

De komende jaren zullen de prijzen voor groenten en fruit verder aantrekken; mede dankzij verdere ontwikkelingen van gesloten ketens. Op de wereldmarkt blijft de prijs afhankelijk van het aanbod elders. De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging dit jaar voor met name groente is de slechte productie in Zuid-Europa in delen van het seizoen.

Daling aantal bedrijven

Tegelijk met ABN Amro kwam het statistische bureau CBS met cijfers uit de meitelling. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven is in 2015 met ruim 2 procent gedaald naar 63.930 bedrijven. Het aantal glastuinbouwbedrijven daalde het hardst, met bijna 7 procent naar 4.130 bedrijven. Tegelijkertijd steeg het aantal dieren in vrijwel alle sectoren binnen de veehouderij.

Het aantal bedrijven met vleesvarkens daalde naar 4.030 (min 3,8 procent, het aantal bedrijven met fokvarkens daalde naar 2.100. Het aantal bedrijven met akkerbouw daalde naar 18.740 (min 2,3 procent, en het aantal bedrijven met melkkoeien daalde naar 18.270 (min 1,7 procent. Dat meldde het CBS eind december op basis van voorlopige uitkomsten van de landbouwtelling 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.