Home

Nieuws

Supers kunnen teler op GRASP-score selecteren

Nu telers via de GRASP-module van GlobalGap op hun personeelsbeleid beoordeeld worden, zal dat wellicht een inkoopinstrument worden.

Voorzitter Guy Callebaut van GlobalGap weet dat de grote supermarkten scherp toezien op prestaties van leveranciers via een GlobalGap-database. De GRASP-scores zijn daarin toegevoegd. Daarin zitten GRASP-beoordelingen en scores van duizend Nederlandse groente en fruittelers, maar ook al 9.000 Spaanse telers en veel minder Belgen.

Het zal logisch zijn dat supermarkten liever een leverancier hebben met een score van 90 procent dan één met een score van 50 procent. Toch heeft GlobalGap strikte regels voor het hanteren van de telersgegevens. "Het is niet zo dat supermarkten van GlobalGap een uitdraai kunnen vragen van alle telers die een score hebben van 90 procent, maar het is waar dat supermarkten de scores kunnen inzien." Telersverenigingen zullen die score niet via GlobalGap te weten komen.

microbiologie

Callebaut zei dat tijdens de GlobalGap-bijeenkomst in Geldermalsen, de één na laatste van een wereldwijde tour om de vijfde versie van GlobalGap toe te lichten. Daarin zitten nieuwe eisen voor microbiologische gevaren en een vrijwillige GRASP-module.

Volgens Callebaut zullen telers voor hun GRASP-beoordeling meer inspanning moeten doen dan voor de extra microbiologie-eisen. Toch is de drempel voor GRASP niet groot, vindt Ad Klaassen, secretaris van het GroentenFruitHuis en dagvoorzitter. De duizendste GRASP-teler kreeg een beoordeling. Een kleine fruitteler met twee hectare Elstar en pruimen. Bij zijn dankwoord zei de teler dat Fruitmasters hem had begeleid, zodat de inspanning erg meeviel. Volgens Klaassen laat dit zien dat Nederlandse telers geen watervrees hoeven te hebben voor GRASP.

schommelen

Volgens Robert Zuyderwijk van certificeerder MPS-Ecas blijkt in de praktijk dat de grootste knelpunten voor GRASP liggen in het ontbreken van contracten, of tijdsregistratie. Het ontbreken van de juiste NEN-certificering voor uitzendkrachtbureaus is een eis. De scores schommelen tussen de 50 en 100 procent. Die laatste groep voldoet aan alle voorwaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.