Home

Nieuws

Rusland dreigt met boycot Turkse producten

De Russische premier Dmitri Medvedev waarschuwt dat Turkije 'marktaandeel in Rusland' zal verliezen.

Turkse bedrijven kunnen worden geweerd van de consumentenmarkt, meldt Russia Today woensdag, op basis van uitlatingen van Medvedev. Rusland lijkt daarmee met economische sancties te reageren op het Turkse militaire optreden maandag tegen een Russische vliegtuig boven Turks grondgebied.

Deze actie heeft 'serieuze gevolgen' voor de relatie tussen Rusland en Turkije, sprak Medvedev dreigend. Daarmee hint Rusland op een nieuwe boycot van een handelspartner, nadat het in 2014 al EU-producten als groente en fruit op een zwarte lijst zette.

Op de Russische markt lagen vóór de Russische boycot Nederlandse en Turkse groente vaak naast elkaar in Russische winkels. Uit gegevens die de Rabobank eerder publiceerde blijkt dat Turkije 45 procent van de tomatenimport van Rusland invult, tegen een Nederlands aandeel van 6 procent. Dit zijn cijfers van voor de boycot. Bij paprika snoepte Turkije al Nederlands aandeel af. Het Nederlandse aandeel daalde van 21 procent in 2007 naar 16 procent in 2012, terwijl het Turkse aandeel groeide van twee procent 2007 naar 7 procent in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.