Home

Nieuws

Onderzoek concurrentienadeel procedure groente-import

Nog dit jaar komt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) met resultaten van onderzoek naar de nadelige concurrentie-effecten van Nederlandse procedures bij import.

De controletermijn is volgens het bedrijfsleven en logistieke dienstverleners te lang.

Het onderzoek kijkt onder meer naar de verplichte residu-onderzoeken voor hoogrisicolevensmiddelen, stelt Van Dam in antwoord op kamervragen. Van drie partijen kreeg Van Dam vragen over de achterstand die Maastricht-Aachen Airport heeft op gebied van groente-import. De wachttijd op onderzoek op importpartijen kan oplopen tot drie dagen, terwijl dat in omliggende landen korter is. Van Dam voelt politieke druk om die termijn in te korten.

Volgens Van Dam is daar al onderzoek naar gestart, vanuit het belang van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven en de logistieke dienstverlening in Nederland. Het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Wageningen is wettelijk het laboratorium waar de analyse van geïmporteerde hoogrisicoproducten, waaronder groenten en fruit, uit geheel Nederland plaatsvindt. Dat beperkt de capaciteit, stellen de indieners van de kamervragen. Het serviceniveau is te laag voor het bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.