Home

Nieuws

Omzet bio-AGF groeit 8 procent bij supers

Supermarkten hebben in de eerste 36 weken van 2015 voor 97,8 miljoen euro aan biologische aardappels, groente en fruit afgezet.

Dat was vorig jaar in diezelfde periode nog iets meer dan 90 miljoen euro. De groei is daarmee 8 procent, berekende koepel Bionext. Die organisatie koppelt de groei aan de toegenomen focus van vooral de marktleiders AH en Jumbo op biologisch. Het prijseffect blijft daarbij echter onduidelijk. Als de prijsvorming enigszins gelijkt oploopt met gangbare groente, moet er in 2015 een prijseffect zijn geweest.

De groei van de omzet bij supermarkten met biologische AGF heeft geen groot effect gehad op biologische voedingszaken, blijkt uit de monitor van Bionext. Daar bleef de omzet biologische AGF ongeveer gelijk aan vorig jaar. In het eerste halfjaar was de omzet van dit kanaal bijna 28 miljoen euro.

Opvallend in de cijfers van certificeerder Skal is dat het aantal biologische landbouwbedrijven daalt in Nederland. In 2015 waren met bijna 1.600 bedrijven circa 50 bedrijven gestopt met de certificering. Het areaal biologische landbouw groeide wel in 2015, waardoor de schaalvergroting toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.