Home

Nieuws

Landbouw op één na meest vergrijsde sector

Ruim een vijfde van de agrarische bedrijfshoofden in Nederland is 65 jaar of ouder.

De landbouw is daarmee de op één na meest vergrijsde sector van Nederland. Alleen in de sector 'waterwinning en afvalbeheer' is de vergrijzing nog sterker. In de informatie- en communicatiebranche zijn bedrijfshoofden het minst vergrijsd. Dat blijkt uit cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt.

22% van agrariërs 65+

Van de totale Nederlandse beroepsbevolking is 2% 65 jaar of ouder. Boeren en tuinders steken daar met 22% met kop en schouders bovenuit. Het proces van vergrijzing is al decennia lang aan de gang. In 1987 was 13% van de bedrijfshoofden nog 65 jaar of ouder, vorig jaar was dat dus 9% meer. Ook het aantal agrarisch ondernemers dat 85 jaar of ouder is en nog werkt, stijgt al jaren. In 2007 waren het er nog 172, vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 535.

Hoe ouder hoe kleine

Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat hoe ouder de boeren en tuinders worden, hoe kleiner hun bedrijf. Een tuinder die tussen de 65 en de 70 jaar is, heeft een bedrijf dat gemiddeld de helft kleiner is dan van iemand van 65 jaar of jonger. Tuinders van 85 jaar of ouder hebben een bedrijf dat gemiddeld 10 keer kleiner is.

De grijsaards runnen het bedrijf, of wat daar nog van over is, meestal niet alleen. Tweederde heeft hulp van buren, vrienden of familie.

De meeste agrarisch 65-plussers wonen in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan, op de voet gevolgd door de gemeenten Ameland en Schinnen in Limburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.