Home

Nieuws laatste update:19 mei 2016

LTO had Dijksma liever op EZ gehouden

De agrarische sector neemt met pijn in het hart afscheid van staatssecretaris Dijksma. Haar vertrek komt voor LTO Nederland op een ongelegen moment, zegt voorzitter Albert Jan Maat.

"Er ligt bij Economische Zaken een fors aantal stevige dossiers. Met markt, inkomen en duurzaamheid van de agrarische productie als overheersende  onderwerpen." Maat benadrukt dat Dijksma kans heeft gezien om internationaal een positie op te bouwen, die de Nederlandse agrosector nog meer erkenning heeft gegeven. "Ze heeft de onderhandelingen over het EU-landbouwbeleid goed gedaan en wist de prestaties van onze sector op waarde te schatten, zie haar inzet in Brussel en op het terrein van bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten en exportbevordering."

De LTO-voorzitter zegt haar vertrek te betreuren, te meer daar Nederland  het eerste halfjaar van 2016 voorzitter is de Europese Unie. Aan de andere kant, zegt hij, krijgt het ministerie van I&M een nieuwe staatssecretaris, die bekend is met dossiers als asbest en klimaat. "Dat kan ons helpen, want ook daar trekken we hard aan", aldus de LTO-voorzitter.

Scherp

Dijksma bevestigde bij haar onverwacht aantreden een maand na de lancering van kabinet Rutte II, haar reputatie als iemand die zich snel in dossiers kan inwerken, en collegiaal, scherp en vasthoudend is. Ze erfde als staatssecretaris een aantal lastige dossiers van haar voorganger Henk Bleker: de ontpoldering van de Hedwige, de decentralisatie van het natuurbeleid, het lostrekken van de stagnerende vergunningverlening rond natuurgebieden.

Ze wist echter voortvarend akkoorden te sluiten op het gebied van melk, mest, energie en glastuinbouw. Ook haar optreden naar aanleiding van de Russische boycot van Europese groente, fruit en andere agrarische producten oogstte lof.

Dijksma loodste ook de natuurwet door de Tweede Kamer, waarin de lijst van bejaagbare soorten werd beperkt. Haar opvolger zal de behandeling in de Eerste Kamer moeten afronden - zoals die overigens ook straks de landbouwbegroting in de senaat moet verdedigen.

Op de valreep presenteerde Dijksma afgelopen vrijdag de voedselvisie. Het is aan haar opvolger daar een eigen kleur aan te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.