Home

Nieuws

Hortiespaña bundelt belangen Spaanse groente

De bedekte groenteteelt in Spanje heeft in samenspraak met het Spaanse Ministerie van Landbouw belangenbehartiger Hortiespaña opgericht.

De nieuwe organisatie behartigt de belangen van 719 bedrijven actief in teelt en handel van kasgeteelde groenten en fruit. Juan Colominas, directeur van Coexphal, de organisatie van exporterende bedrijven uit Almeria, pleit al langer voor één organisatie die namens de Spaanse sector van kasgeteelde groenten en fruit tot op Europees niveau met politiek en met retail kan praten. Colominas noemde daarbij vooral de noodzaak om doorgeslagen certificatie-eisen van retailers tot normale proporties terug te brengen.

Vertegenwoordigers van Spaanse vollegrondsgroenten nemen niet deel aan Hortiespaña. Mogelijk dat die in een tweede fase alsnog aansluiten. De organisatie zal zich in eerste instantie gaan bekommeren om tomaat, paprika, komkommer, courgette, aubergine, sperziebonen, meloen en watermeloen.

Promotie Spaanse groente

Hortiespaña zal ook promotiecampagnes gaan starten, om de Spaanse kasgroenten en fruit op positieve wijze onder de aandacht te brengen. Een landelijke organisatie moet de weg naar financiering door de overheid vergemakkelijken.

Eerder dit jaar besloten de twee  sectororganisties uit Coexphal en Ecohal te fuseren, waarmee in Almeria de rijen werden gesloten tussen de coöperatieve en particuliere veilingen en één krachtige representative organisatie ontstond in Almeria.

Of registreer je om te kunnen reageren.