Home

Nieuws

Hoge Raad schept klaarheid grens kwekersrecht

Zaadfirma's zijn beter beschermd tegen concurrenten na een uitspraak van de Procureur-Generaal van de Hoge Raad.

Het kwekersrecht wordt daarbij strikt gehanteerd. Dat blijkt uit de uitspraak in een zaak tussen Novisem en het Anti-Infringement Bureau for Intellectual Property-Rights On Plant Material (AIB). Volgens de uitspraak mogen concurrenten nog beschermde rassen niet alvast aanbieden aan klanten of vermelden op prijslijsten. Het warm maken voor toekomstige verkoop is niet toegestaan. Het kan schade berokkenen aan de eigenaren van de rassen. Volgens de uitspraak geldt hetzelfde voor octrooirecht en moet het kwekersrecht ook zo worden uitgelegd. Dat gaat dan om de verkoop in Nederland. Voor het buitenland gelden andere regels. Novisem mocht de rassen knolselderij Diamant, Brilliant en Prinz in de jaren waar het hier om draait wel verkopen in het buitenland, als het maar buiten Nederland geproduceerd en opgekweekt wordt.

Bejo, eigenaar van de rassen, kon niet inhoudelijk reageren, maar laat weten dat het voor Bejo belangrijk is dat duidelijkheid komt in de grenzen van het kwekersrecht. De uitspraak betekent dat een eerdere uitspraak van lagere rechters wordt verworpen en dat Novisem moet meewerken aan inzage in de verkoopgegevens voor een lopende procedure.

Of registreer je om te kunnen reageren.