Home

Nieuws

Groente uit Ghana mogen EU niet meer in

In steeds meer partijen groente en planten uit Ghana worden gevaarlijke niet-Europese boorvliegen gevonden en andere schadelijke organismen.

Nader onderzoek van de Europese Commissie heeft tekortkomingen in controles in Ghana aangetoond, waardoor de import van een aantal groentesoorten is verboden tot 2017. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het gaat om Capsicum L. (paprika/peper), Lagenaria Ser. (kalebas), Luffa Mill. (komkommerachtige courgette), Momordica L. (bittere komkommer) en Solanum L. (voornamelijk aubergine of nauw verwante soorten).

De maatregelen zijn bedoeld om het binnenbrengen van en de verspreiding in de EU van schadelijke organismen uit Ghana te voorkomen. Het is een uitvoering van het besluit dat in oktober door de Europese Commissie is genomen. Door de publicatie in de Staatscourant is de invoer ook echt verboden. Voor tomaat geldt een uitzondering. Voor die groente geldt geen inspectieplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.