Home

Nieuws laatste update:5 nov 2015

Gezondheidsraad adviseert fors meer groente te eten

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 200 gram groente te eten, waar het de laatste negen jaar 150 tot 200 gram noemde als richtlijn. Mannen halen nu nog niet de helft (90 gram).

Peulvruchten zouden daarbij één keer per week op het menu moeten staan. Die aanbeveling is nieuw in de richtlijn. Voor fruit blijven de richtlijnen onveranderd: 200 gram liefst in vaste vorm. De Gezondheidsraad wijst er namelijk op dat fruitsappen vloeibare suikers bevatten die snel opgenomen worden door het lichaam en in vet omgezet.

De Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente en fruit het risico op hartziekten en beroerte verlaagt. Het gaat om het positieve effect van de combinatie van groente en fruit op de bloeddruk en van pectine uit fruit op het LDL-cholesterol, gecombineerd met een verband tussen een hoge consumptie van groente en fruit en een lager risico op coronaire hartziekten.

Verder sluit het gunstige effect van groente en fruit op de bloeddruk aan op het lagere risico op beroerte. Groente en fruit zijn verder geassocieerd met diabetes en bepaalde soorten van kanker. Consumptie van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker.

Nederlanders eten gemiddeld zo'n 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit per dag. In Nederland eet de helft van de bevolking nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.