Home

Nieuws laatste update:25 nov 2015

Futuroloog: 'Indoor farming heeft de toekomst'

Indoor farming, landbouw onder een dak, heeft de toekomst. De productie kan véél hoger én er komt veel grond vrij voor natuur en recreatie. Dat verwacht futuroloog Paul Ostendorf. Hij sprak op een symposium ter gelegenheid van 100 jaar Boerderij.

Futuroloog Ostendorf sprak maandagavond 23 november op een feestelijk symposium in Doetinchem, ter ere van het honderdjarig bestaan van Boerderij. Binnenlandbouw is voor Ostendorf het antwoord op uitdaging nummer 1 waar de landbouw voor staat, namelijk genoeg voedsel produceren om in de groeiende vraag te voorzien.

Ostendorf: precisielandbouw is het begin

Precisielandbouw zoals we die nu al kennen, is de eerste stap in de richting van de landbouw van de toekomst, schetst Ostendorf. Hij verwacht daarnaast een omkering in denken. De keus wat te verbouwen als boer hangt straks niet meer af van de gegeven omstandigheden zoals bodem en klimaat, maar juist andersom: de omstandigheden worden aangepast aan wat de boer wil verbouwen. En dat hangt weer voornamelijk af van de wens van de klant.

Precisielandbouw is de eerste stap richting de landbouw van de toekomst, aldus futuroloog Paul Ostendorf.
Precisielandbouw is de eerste stap richting de landbouw van de toekomst, aldus futuroloog Paul Ostendorf. Foto: Leo Tholhuijsen

 

Personal farming: landbouw zonder boer

Nog een stap verder is dat er helemaal geen boer meer aan de voedselproductie te pas komt. De consument verbouwt dan zelf in de eigen keuken zijn eigen voedsel. Die toekomst is niet groot- maar kleinschalig. Ostendorf spreekt van 'personal farming'.

Led-lampen en gestapelde teelt met honderd keer grotere productie

Een heel belangrijke factor in deze landbouw van de toekomst is belichting. Planten gebruiken maar een klein deel van het spectrum van zonlicht. Dat kan efficiënter, is de gedachte. Speciale led-lampen geven licht van precies de gewenste golflengte. Deze techniek is nu al beschikbaar. Toepassing hiervan maakt gestapelde teelt mogelijk in containers en fabrieken. De opbrengst per hectare gaat dan omhoog met een factor honderd ten opzichte van vollegrondsteelt, is de gedachte.

Minidrones die het werk van bijen overnemen

De futuroloog heeft een enorm vertrouwen in wat de moderne technologie vermag. Zo verwacht hij minidrones die het werk van bijen als bestuivers overnemen. De productie van kweekvlees zal een grote vlucht nemen door de ontwikkeling van biomoleculaire productie. In de Verenigde Staten zou nu al sprake zijn van melkproductie door gistcellen, zonder koeien dus.

Paul Ostendorf, futuroloog en eigenaar van het bedrijf Neoversum.
Paul Ostendorf, futuroloog en eigenaar van het bedrijf Neoversum. Foto: Bert Jansen

 

Bossen en natuurgebieden op huidige platteland

Voor het platteland, ten slotte, heeft deze ontwikkeling grote gevolgen. De ruimte die daar vrijkomt, zou volgens Ostendorf benut kunnen worden voor de aanplant van bossen en natuurgebieden die de overmaat aan CO2 kunnen vastleggen die sinds de industriële revolutie in de atmosfeer is gespuwd.

De vraag hoe mensen zich zullen voelen en gedragen, en in hoeverre de consument ook graag wil hebben wat de techniek hem voorschotelt, kwam niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.