Home

Nieuws

'Chinezen willen met Syngenta positie in veredeling'

Het Chinese staatsbedrijf ChemChina heeft volgens het zakenmedium Bloomberg een bod van bijna 39 miljard euro gedaan op de Zwitserse zadenhandelaar en producent van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta.

Volgens bronnen worden er al gesprekken gevoerd tussen de partijen. Volgens dat zakenblad werd het bod door de raad van bestuur van Syngenta afgewezen.

Met die geplande overname zou China een belangrijke positie krijgen op de wereldwijde markt voor zaaizaden en gewasbeschermingspositie verkrijgen. Daar hecht China veel belang aan omdat het land nu afhankelijk is van voedselimporten.

Naast het Chinese bedrijf zou Syngenta ook met andere partijen spreken. Wel lijkt een overname door ChemChina het meest kansrijk, concludeert Bloomberg. Er wordt rekening mee gehouden dat er in de komende weken een overeenkomst wordt bereikt. Syngenta houdt ook nog altijd de optie open om op eigen kracht verder te gaan.

Syngenta gaat niet op de berichten. Recent maakte het bedrijf wel beken met DSM te gaan samenwerken op gebied van groene gewasbeschermingsmiddelen. Dat doet Syngenta zonder de sinds 1 november teruggetreden topman Mike Mack.

Of registreer je om te kunnen reageren.