Home

Nieuws

'Biologisch niet op substraat'

De biologische sector houdt vast aan de eis dat biologische groente en fruit uitsluitend in de grond geteeld mogen worden. Dat is het advies van IFOAM aan de Europese landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement, die deze week weer onderhandelen over een nieuwe verordening.

De International Federatie of Organic Agricultural Movements (IFOAM) hecht bijzonder aan grondgebondenheid. Alleen voor potplanten en voor al volgens specifieke voorwaarden toegestane biologische teeltbedden in noordelijke EU-landen zou een uitzondering kunnen worden gemaakt, aldus de internationale federatie.

IFOAM pleit verder voor een definitief afzien van de dreiging dat een teler bij wie een verboden middel wordt gevonden zijn certificaat kwijt raakt. Het is volgens de federatie verre van denkbeeldig dat een biologische teler last heeft van besmetting van zijn akkers en producten door naburige telers. Het opzetten van een database waarin dit soort overschrijdingen op biologische bedrijven wordt bijgehouden ziet IFOAM dan ook als zinloos. Op basis van een dergelijke database zou de EU over vijf jaar alsnog  de regel willen instellen dat een teler zijn certificaat kwijtraakt wanneer een bepaalde grenswaarde van een niet toegestaan middel wordt aangetroffen.

Wanneer wordt aangetoond dat de biologische teler zelf een niet toegestaan middel heeft gebruikt, dan moet daar wel een sanctie tegenover staan, vindt de IFOAM. Een database van dergelijke overtredingen waarop een bedrijf het biologisch certificaat kwijtraakt ziet IFOAM wel als nuttig.

Of registreer je om te kunnen reageren.