Home

Nieuws

Bijzonder Beheer Rabo Westland deelt dilemma's

Rabobank Westland leert de laatste anderhalf jaar duidelijker communiceren met klanten die te maken krijgen met de afdeling Bijzonder Beheer.

Twee ledenavonden van Tuinbouwjongeren Westland bij de lokale Rabobank passen in die vernieuwde communicatie, aldus manager bijzonder beheer Erwin Boons van Rabobank Westland. "Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met onze zogeheten Klantenarena's. Vanuit onze zorg om de situatie in de glastuinbouw en de manier waarop tuinders naar de rol van de Rabobank hebben we een aantal bijeenkomsten belegd. Doel was om te horen hoe tuinders die met bijzonder beheer te maken kregen dat ervoeren."

Zowel tuinders die vanuit Bijzonder Beheer weer terug naar de reguliere dienstverlening van Rabobank gingen als tuinders die met faillissement te maken kregen werden door een externe communicatie-adviseur uitgebreid geïnterviewd. Dat leverde de accountmanagers van Rabobank Westland een schat aan feedback op. "Soms verrassend begripvol voor de dilemma's waar de bank voor kwam te staan, maar soms juist verrassend waar het gevoeligheden betreft. Begrijpelijk, want de impact die een dreigend faillissement voor een familiebedrijf heeft is heel groot."

Tactvol

De lessen die de bankmedewerkers konden trekken lagen volgens Boons niet zozeer in wát er werd verteld, "maar in hóé we duidelijk, tactvol en empathisch kunnen communiceren." Sindsdien is Rabobank Westland actiever in het delen van de dilemma's die zich voordoen bij het beoordelen van financieringen van bedrijven. "We hebben ook bijeenkomsten gehad met onze eigen medewerkers, met politici en nu ook twee avonden met Tuinbouwjongeren Westland."

Op de avonden krijgen de jongeren aan de hand van fictieve casussen een kijkje in de keuken van Rabobank Westland. Met antwoorden op vragen die bij veel tuinders leven, zoals waarom de prijs van een financiering omhoog gaat als een bedrijf bij de afdeling Bijzonder Beheer komt of wanneer en waarom er een privé borgstelling gevraagd moet worden."

De avonden voor Tuinbouwjongeren Westland vinden plaats op 16 en 23 november bij Rabobank Westland in De Lier. Leden kunnen zich aanmelden via marc.westland@tuinbouwjongeren.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.