Home

Nieuws

Bayer én milieuclub eens met eisen Admire en Gaucho

Het Ctgb heeft aan een aantal middelen met imidacloprid in de glastuinbouw extra eisen gesteld, waar zowel fabrikant als aanvechter van de toelating mee kan leven.

Glastuinders moeten hun afvalwater 99,5 procent kunnen zuiveren. Bayer kan zich vinden in de in het besluit vastgelegde etiketteksten. Deze maatregel levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van overschrijding van de milieunormen voor imidacloprid, laat het concern weten. Dat geldt ook voor de aanvechter van de toelating, Natuur & Milieu. 'Het Ctgb zet een stap in de goede richting,' aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Bayer heeft zelf bij het Ctgb voorgesteld Admire en Gaucho tuinbouw onder gecontroleerde distributie te brengen en de etiketteksten aan te scherpen: er mag geen ongezuiverd afvalwater op het riool geloosd worden en er een doelvoorschrift opgenomen, namelijk 99,5 procent zuivering, in plaats van een middelvoorschrift. Ondanks de in mei 2014 opgenomen zuiveringsplicht op het etiket van imidacloprid bleek de normoverschrijding door imidacloprid namelijk nauwelijks terug te lopen, stelt Bayer.

Zuiveringsinstallatie

Natuur & Milieu wijst wel op een beperking in de glastuinbouw. Er zijn nog nauwelijks glastuinbouwbedrijven die de benodigde zuiveringsinstallatie hebben. Daarom heeft het Ctgb bevolen dat leveranciers alleen nog maar imidacloprid mogen leveren aan tuinbouwbedrijven die kunnen aantonen dat ze over een zuiveringsinstallatie beschikken. Het voorschrift geldt voor glastuinbouwbedrijven met volle grond teelt en met substraatteelt (tomaten en komkommerteelt).

Het Ctgb kondigde daarnaast aan om met strengere voorschriften te komen, als de vervuiling in de glastuinbouwgebieden te weinig is teruggedrongen.

Het middel imidacloprid mag nog steeds gebruikt worden voor andere gewassen, zoals appels, peren, sla, suikerbieten en bloembollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.