Home

Nieuws

Zorg over patentering bij planten

Copa-Cogeca waarschuwt EU-landbouwministers dat het patenteren van planteigenschappen zal leiden tot minder innovatie en hogere prijzen voor zaden.

Als eigenschappen gepatenteerd worden, zal immers de concurrentie afnemen. De koepelorganisatie voor boeren en coöperaties sprak haar zorg uit bij de Europese Landbouwraad.

"Het patenteren van planteigenschappen is een grote zorg voor boeren, consumenten en de voedselketen als geheel", aldus Copa-vice-voorzitter Henri Brichart.

Als een bedrijf een eigenschap patenteert, kunnen andere bedrijven niet met de eigenschap kruisen. Minder bedrijven zullen een vinding dus gaan benutten. Brichart denkt dan ook dat patentering de toename van de productiviteit zal beperken.

Brichart besprak de lijn van Copa-Cogeca op dit dossier tijdens een lunchbijeenkomst waar landbouwministers en hoge ambtenaren spraken over de positieve en negatieve effecten van patentering. Vanuit de industrie wordt soms beweerd dat juist door patentering, in feite een tijdelijk monopolie op een bepaald product, bedrijven meer onderzoek doen.

Aanleiding voor het debat was het recente besluit van het Europese octrooibureau twee patenten op planteigenschappen te erkennen. Een erkenning betrof een Brits bedrijf dat antikankerstoffen had gevonden in een bepaalde broccolivariant. De tweede erkenning betreft een Israëlisch bedrijf dat een bepaalde tomaat met minder vochtinhoud.

Volgens Copa-Cogeca kan beter het kwekersrecht worden gehandhaafd. Rassen mogen binnen het kwekersrecht wel door anderen vrij worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.