Home

Nieuws

'Wageningen beste Nederlandse universiteit'

Wageningen heeft Leiden van de troon gestoten als de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine.

Wageningen op plek 47

Wageningen staat dit collegejaar op de 47ste plek in de mondiale top van tweehonderd universiteiten. Vorig jaar was dit nog de 73ste plek. Leiden is dit jaar gezakt naar de 67ste plaats. Op de tweede plaats als beste Nederlandse universiteit staat dit jaar Amsterdam (58), gevolgd door Utrecht (62) en Delft (65).

Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogeheten World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed. Dit jaar heeft ons land één universiteit in de top 50 en twaalf in de top 200. Op de ranglijst hoeft Nederland alleen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor te laten gaan.

Nummer 1 is California Institute of Technology

Lijstaanvoerder is, net als vorig jaar, het Amerikaanse California Institute of Technology, gevolgd door de universiteiten van Oxford (GB), Harvard (VS) en Stanford (VS). Het Zwitserse ETH Zürich (9) is de enige niet-Britse of -Amerikaanse universiteit in de top 10.

Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer onderzoek, onderwijs en internationale activiteiten.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) spreekt van 'een prestatie van wereldformaat, waar wij trots op zijn', zegt voorzitter Karl Dittrich. De VSNU krijgt naar eigen zeggen regelmatig de vraag waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 staan. "Als je daar wilt komen, zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen'', aldus Dittrich.

Of registreer je om te kunnen reageren.