Home

Nieuws

Verbod op gesealde komkommer in gratis tas

Bij in folie verpakte versproducten als komkommer of broccoli mogen winkeliers in de toekomst geen gratis (dunne) draagtassen meer geven.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil met het bedrijfsleven afspraken maken over het verder terugdringen van verpakkingen. Voor de meeste groente en fruitproducten gelden uitzonderingen. Onverpakte groente en fruit mogen wel in gratis draagtassen vervoerd worden om besmetting met ziekteverwekker te voorkomen of vervuiling van buitenaf.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal als toezichthouder optreden om deze regeling te controleren. Zij zal ook inspecties uitvoeren en een handhavingsbeleid opstellen. De maatregel is te omzeilen als groenteverkopers op de kassabon laten zien dat de tas niet gratis is.

Supermarkten hebben al afgesproken geen gratis plastic tassen meer bij de kassa te verschaffen. Die maatregel wordt uitgevoerd, maar bij veel winkels buiten de supermarktbranche gebeurt dat nog altijd. Mansveld hoopt vooral op deze wijze een gedragsverandering te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.