Home

Nieuws

Rechter toetst tuinder bij onderbetaling

Hoe voorkom ik aansprakelijkheid voor onderbetaling van ingeleend personeel? Yara Peters van de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouiw zet de stappen uiteen die u als tuinder moet nemen.

Op 1 juli 2015 is het eerste gedeelte van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) ingevoerd, waaronder de zogenaamde ketenaansprakelijkheid. De WAS is bedoeld om constructies aan te pakken, die zijn opgezet om de regels en cao-afspraken te omzeilen. Door de ketenaansprakelijkheid kan ook de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld, wanneer bijvoorbeeld de uitzendkrachten niet conform de inlenersbeloning zijn beloond. Wanneer de uitzender in gebreke blijft (bijvoorbeeld door faillissement) kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld om vorderingen te voldoen. Een rechter zal vervolgens kijken of de opdrachtgever voldoende heeft gedaan om onderbetaling te voorkomen. Kortom, wanneer u werkt met ingeleend personeel dient ook u er op te letten dat de wet en de cao worden nageleefd.

De volgende stappen kunt u volgen om de kans dat u juridisch aansprakelijk wordt gesteld te verkleinen:

1 Controleer de inschrijving van het uitzendbureau in het Handelsregister (KvK of buitenlands handelsregister) en controleer de bedrijfsgegevens.

2 Controleer of het uitzendbureau een SNA-keurmerk heeft, via www.normeringarbeid.nl.

3 Betaal een eerlijke prijs voor de werkzaamheden, de kans is dan groter dat u met een bonafide uitzendbureau te maken heeft. Een lage offerte wordt vaak ergens gecompenseerd, bijvoorbeeld door te weinig loon te betalen of te weinig sociale premies af te dragen.

4 Zorg voor een contract met duidelijke afspraken over onder meer het toepassen van de inlenersbeloning en arbeidsomstandigheden.

5 Controleer daarnaast periodiek of de uitzender de juiste beloning betaalt, bijvoorbeeld door het opvragen van loonstroken.

6 Grijp in als het toch misgaat, het is namelijk - ook in de afweging van de rechter, mocht het zover komen - van belang dat u direct voldoende actie onderneemt.

Yara Peters

Of registreer je om te kunnen reageren.