Home

Nieuws

Na stroom peren verwacht voedselbank napluk paprika

Sinds september hebben de voedselbanken via Voedselbanken Nederland gezamenlijk circa 220.000 kilo appels, peren en pruimen binnen gekregen.

Het gaat vooral om peren, laat verwerver Aad Schoneveld weten. Zeker niet om oude voorraden appels zoals Jonagold. Peren met een lichte hagelaantasting zijn door afzetorganisaties aangeboden ter interventie, niet het klasse 1 fruit. "Het is prima fruit, maar kan niet de lange bewaring in. We zijn heel blij met elke kilo die we krijgen. We kunnen 30.000 kilo per week aan. Dat hebben we de laatste weken bijna gehaald." Van dat volume van 220.000 kilo was 34.000 kilo pruimen overigens.

Overigens meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) dat 27 aanvragen voor groen- of niet oogsten zijn ingediend door fruittelers. Die zijn niet geoogst.

De komende weken verwachten de Voedselbanken kleine paprika uit Nederlandse kassen die worden geruimd. Deze zogenaamde napluk wordt op deze manier via voedselbanken afgezet tegen het hogere interventietarief dan voor vernietiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.