Home

Nieuws

'Investeringskansen Roemeense groenteteelt'

Volgens het DutchRomanian Network, een platform van bedrijven met handel in Roemenië biedt de Roemeense teelt van groente en fruit kansen voor Nederlandse bedrijven.

Het Roemeense parlement stemt over een voorstel dat vooral grote food retail bedrijven dwingt tot een ander inkoopbeleid. Het sociaaldemocratische parlementslid Ovidiu Dontu heeft een wetsvoorstel ingediend dat supermarkten dwingt om 51 procent van de vleesproducten, groenten en vlees in te kopen in Roemenië. Import mag dus niet meer dan de helft van het aanbod beslaan. In de winter mag dat twee derde van het aanbod zijn, blijkt uit het wetsvoorstel. Het land heeft echter niet de productiecapaciteit om aan die regels te voldoen.

Volgens het DutchRomanian Network is dat een kans voor Nederlandse teeltbedrijven en kassenbouwers om in Roemenië in productie te investeren. Hoewel de kans groot is dat het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan men zich de vraag stellen of deze protectionistische maatregel zal worden goedgekeurd door de EU, schrijft het netwerk. Volgens de Roemeense interpretatie van de Europese regelgeving zou het zijn toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.