Home

Nieuws laatste update:14 okt 2015

'Geen scheiding biologische en gangbare tak'

Bedrijven met een gangbare en biologische tak hoeven zich niet te splitsen, als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt.

De landbouwcommissie bracht dinsdag een aantal wijzigingen aan in het rapport van Europarlementariër
Martin Häusling (Groenen) over het voorstel over biologische landbouw dat de Europese Commissie heeft gedaan.

Forse kritiek

Het Commissievoorstel heeft ook in de raad van landbouwministers forse kritiek gekregen, onder meer op het punt van de verplichte scheiding van de gangbare en biologische tak. CDA-parlementariër Annie Schreijer Pierik toonde zich dinsdag positief over de uitkomst van de stemming.

'Gemengde bedrijven moeten kunnen'

"Wij vinden dat gemengde bedrijven, zolang een duidelijke scheiding is aangebracht tussen gangbaar en biologisch, gewoon moeten kunnen blijven bestaan. Daarom is het goed dat er geen verplichte omzettingsperiode in het akkoord is opgenomen waarin boeren moeten zijn omgeschakeld van gangbare op biologische landbouw", aldus Schreijer-Pierik.

Risicogebaseerde controles

De landbouwcommissie oordeelde ook dat de controles op biologische bedrijven risicogebaseerd moeten zijn, zoals Nederland ook heeft bepleit in de vergadering van landbouwministers. Doel van de nieuwe regelgeving is te voorkomen dat biologische producten ongewenst vermengd raken met gangbare producten.

Onderhandelingen met Europese Raad

Häusling zei na afloop van de stemming dat met deze uitkomst goede onderhandelingen gevoerd kunnen worden met de Europese en de Europese Raad. Häusling is aangewezen als de onderhandelaar namens het Europees Parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.