Home

Nieuws

'Eerste boete illegale arbeid terug naar 8.000 €'

De Raad van State oordeelt dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen te hoog beboet.

De PvdA-bewindsman moet de boetes verlagen, volgens het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Een werkgever die een buitenlander zonder werkvergunning aan de slag heeft, moet nu standaard 12.000 euro betalen. Dat is onredelijk, aldus de Raad van State woensdag.

Volgens de Raad van State is de boete van 12.000 euro als bovengrens niet onredelijk voor hardnekkige malafide werkgevers. Voor andere bedrijven, is dat normbedrag echter onredelijk, oordeelt de Raad. Minister Asscher moet daarom vanuit het oogpunt van evenredigheid zijn boetebeleid aanpassen.

De minister moet nu van de Raad een fijnmaziger boetesysteem gaan invoeren met bijvoorbeeld verschillende boetebedragen voor verschillende categorieën werkgevers en wellicht een waarschuwingssysteem. Zolang dat nieuwe systeem er nog niet is, moet de minister voorlopig uitgaan van het oude normbedrag voor boetes van 8000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.