Home

Nieuws

Duitse overname supermarkt gevoelig voor leveranciers

Een definitief besluit over toestemming voor de overname van supermarktketen Tengelmann door marktleider Edeka komt in zicht.

Op 16 november is er een hoorzitting in Berlijn, daarna hakt Sigmar Gabriel, minister van Economische Zaken de knoop door. Dat meldt het Duitse landbouwblad TopAgrar. Het voornemen van Edeka heeft tot veel discussie geleid in Duitsland. Tegen de overname van circa 450 filialen van Tengelman in vooral Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Beieren bestaan bezwaren vanwege vermindering van concurrentie. Niet alleen voor consumenten, maar ook voor de leveranciers zoals fabrikanten van A-merken en land- en tuinbouwproducten. In april gaf de Duitse mededingingsautoriteit geen toestemming en afgelopen zomer kwam er ook een afwijzend advies van de zogenoemde Monopolie-commissie. Minister Gabriel kan met een ministeriele toestemming de adviezen overstemmen, maar dat ligt politiek gevoelig. De Beierse minister van Economische Zaken, Ilse Aigner, heeft bij Gabriel gepleit voor het verlenen van toestemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.