Home

Nieuws laatste update:9 okt 2015

Dijksma: boer en tuinder moeten geen boekhouder zijn

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, wil een lagere regeldruk voor boeren en tuinders. Tijdens haar tweede reis in het kader van een 'tour' als voorbereiding van het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie, gaf ze in een videoboodschap aan te staan voor minder bureaucratie en betere regelgeving.

"Boeren zijn afhankelijk van subsidie  uit Brussel, middelen die beschikbaar zijn om te vergroenen, om de productie nog meer ecologisch verantwoord te maken. Het is een probleem als boeren meer boekhouders zijn dan boeren", zegt de staatssecretaris in haar videoboodschap.

Nederland echte handelspartner

Het Nederlands voorzitterschap begint op 1 januari 2016. Dan zal Dijksma de landbouwraad voorzitten. De staatssecretaris is van plan haar tanden er in te gaan zetten. "Nederland is een belangrijk landbouwland, we zijn een echte handelspartner en we hebben veel op het spel staan."

Dijksma polst agendapunten

De staatssecretaris reist naar Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië om bij de andere landbouwministers te polsen wat voor hen belangrijke agendapunten zijn. Naast verlaging van regeldruk wil ze ook ook het antibioticagebruik terugdringen en staat wat haar betreft de het zogenaamde kwekersrecht op de agenda, oftewel dat boeren het recht houden om over hun planten te kunnen blijven beschikken en uitgangsmateriaal te hebben waarmee ze kunnen veredelen en nieuwe planten kunnen verbouwen.

"Wat we niet willen is dat de wereldvoedselproductie in handen komt van misschien maar twee multinationals," aldus Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.