Home

Nieuws

'Criteria Groen Label Kas bevriezen bij zwakke markt'

De duurzaamheidscriteria voor Groen Label Kassen zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt, terwijl er door het economisch slechtere klimaat nauwelijks gebouwd is.

Volgens Jan de Ruyter, sectormanager plantaardige sectoren bij ABN Amro was het beter geweest aanscherpingen achterwege te laten in een periode waarin ondernemers minder rendement maken. "We lopen al voor op onze concurrerende landen." De lat voor investeren in duurzaamheid moet niet te hoog gelegd worden, denkt De Ruyter. Ondernemers moeten het kunnen bijbenen.

De Ruyter ziet het aantal aanvragen voor nieuwbouw weer wat oplopen bij tuinders die hun marktpositie hebben verbeterd en meerjarige afspraken hebben gemaakt met afnemers. Banken kunnen daardoor ook weer meer financieren, stelt hij in het blad SMK Nieuws van Stichting Milieukeur.

Ook certificaatmanager Daphne Willemsen van MPS-Ecas signaleert in dat blad dat er meer aanvragen worden gedaan. Galtjo Geertzema, subsidie adviseur bij Flynth zegt dat vooral veel plannen van tulpenbroeiers binnenkomen.

Uit de cijfers blijkt dat in 2014 tien certificaten zijn uitgereikt voor nieuwbouw van in totaal 72 hectare groentekassen. In 2013 was dat nog 115 hectare. Het jaar 2014 benaderde daarmee het dieptepunt van nieuwbouw uit 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.