Home

Nieuws laatste update:12 okt 2015

Copa: versnel TTIP-onderhandelingen

De nieuwe Copa-voorzitter Martin Merrild wil versnelde onderhandelingen met de VS over TTIP, een voorgenomen vrijhandelsverdrag.

Bovendien moeten de extra heffingen die de Amerikaanse overheid heeft ingesteld op boter en room uit de EU snel van tafel. De Deen deed de uitspraak bij een bezoek aan de VS, waar hij politici en landbouwlobbyisten sprak.

Exportgericht

Copa is de Europese koepelorganisatie voor boeren. Merrild vertelde zijn Amerikaanse gehoor dat hij als Copa-voorzitter zich in zal zetten voor een sterke exportstrategie gericht op het openen van nieuwe exportmarkten. Ook is hij voorstander van een transatlantisch vrijhandelsverdrag.

Versnelling nodig

Onderhandelingen moeten volgens hem worden versneld nu de VS, Japan, Australië en een serie andere landen rond de Stille Oceaan een vrijhandelsverdrag hebben gesloten. "De VS is onze nummer één handelspartner en ik geloof dat we beiden veel kunnen winnen bij een potentiële overeenkomst." Voorwaarde is volgens hem dat importbeperkende maatregelen anders dan heffingen worden opgeheven. Daarbij valt te denken aan sanitaire of fytosanitaire barrières.

Zuivelheffingen, rundvlees

"Maar ik vraag me af of Amerika wel echt toegewijd is aan vrijhandel als het de EU zuivelsector opzadelt met hogere heffingen. Ik zie hier geen rechtvaardiging in gezien we maar kleine hoeveelheden naar de VS exporteren, zoals jaarlijks 8.000 ton boter. Daar komt nog bij dat we nog steeds geen substantiële volumes rundvlees naar de VS kunnen uitvoeren terwijl de Amerikaanse autoriteiten vorig jaar akkoord gingen met het openen van de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.