Home

Nieuws

Britse uittreding EU catastrofe voor boer en tuinders

Als Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten, dan zou dat catastrofale gevolgen hebben voor de boeren. Alleen de 10 procent meest-efficiënt werkende boeren kan zonder de inkomenssteun van Brussel overleven.

Dat zegt onderzoeksbureau Agra Europe naar aanleiding van het komende referendum over het Britse lidmaatschap van de EU.

Toeslagrechten

Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, dan stoppen de toeslagrechten voor de Britse boeren onmiddellijk, waarschuwt Agra Europe. Op dit moment zijn die rechten goed voor gemiddeld 30 tot 35 procent van het inkomen van de boeren. Londen zal volgens de onderzoekers wel met een alternatief komen, maar daar zal dan miljarden minder voor beschikbaar zijn dan wat de EU nu biedt. ''Dat betekent dat veel boeren al snel in een neerwaartse spiraal terecht zullen komen.''

Gevolgen voor Britse export

Agra Europe voorspelt ook dat uittreding zal leiden tot een fors lagere export van agrarische en voedingsproducten. ''Groot-Brittannië is meer afhankelijk van de EU-markt dan andersom. Dat betekent dat veel van onze boeren voor een groot deel afhankelijk zouden worden van een veel minder zekere wereldmarkt.'' Bovendien kunnen grote fabrikanten besluiten om hun vestigingen te verhuizen naar landen die wel in de EU zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.