Home

Nieuws laatste update:14 jan 2015

EU terughoudend met 'Nederlandse' veredelingswijze

De Europese Unie is terughoudend met cisgenese, de veredelingstechniek met modificatie met soorteigen kenmerken. Nederland wil de techniek vrijstellen van eisen voor gentech.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Nederland heeft de kwestie aangekaart in Brussel. Bij de Europese Commissie valt cisgenese echter nog altijd onder een gentech, waardoor er nog geen vrijstelling geldt. Ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit Nederland heeft de Europese Commissie hiervoor nog geen voorstel gedaan. In de Europese GGO-regelgeving is bepaald dat in geval van een vrijstelling de plicht tot een risicobeoordeling en de etiketteringsplicht vervallen.

De voorwaarde die Nederland aan vrijstelling verbindt, is dat producten die een techniek voortbrengen niet meer risico's met zich meebrengen dan traditionele veredelingstechnieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.